8 головних правил догляду за комбінованою шкірою

Власницям комбінованої шкіри доводиться постійно балансувати між засобами догляду «для сухої» і «для жирної». Наші правила допоможуть зробити правильний вибір, щоб підтримати рівновагу.

Перш за все, потрібно визначитися з тим, яку шкіру вважати комбінованою. І тут все досить просто – якщо ділянки в середній частині обличчя блищать від шкірного сала, а з боків страждають від сухості, значить, у вас змішаний тип шкіри. Для того щоб в цьому переконатися напевно, достатньо провести простий тест: очисти шкіру і не наносити на неї жодних засобів. Через дві години «дівочої чистоти» щільно притиснути до обличчя лист цигаркового паперу і подивитися на відбитки. Блискуча Т-зона і відчуття стягнутості в області щік, дадуть відповідь на ваше питання.

Природа все передбачила. У тих місцях, де обличчя найбільше піддається впливу сонця, вітрів і негоди (лоб, ніс, підборіддя) і потребує посиленого захисту, сальні залози розташовані густіше. Відповідно і проблеми тут специфічні: розширені пори, поява вугрів, акне. Решта зони навпаки – страждають від зневоднення, а значить, схильні до появи тьмяності і передчасних зморшок. Головною стратегією догляду за комбінованою шкірою є відновлення балансу і його підтримка.

1. Індивідуальний вибір

Доглядайте за різними ділянками обличчя по-різному. Змиріться з тим, що знайти один універсальний продукт, який де треба «підсушить», а де треба зволожить, не вдасться.

Деякі марки періодично заявляють про створення smart препаратів, які самі «в ході справи», вирішують, як діяти і вивільняють правильні компоненти в правильних місцях. Як правило, це маркетинговий хід, і все закінчується звичайним зволоженням і матуванням по всій поверхні. Тому для T-зони вибирайте найлегший зволожуючий крем, бажано з додатковою функцією боротьби з акне. Для інших зон необхідне глибоке і серйозне зволоження. Погодьтеся, два засоби – це не так вже й багато.

2. М’яке очищення

Використовуйте тільки делікатні миючі засоби для обличчя. Ті хто страждає через висипи вугрів, намагаються вибрати максимально активне очищення, але при комбінованій шкірі це стає помилкою. Потужні формули дратують суху шкіру на щоках і одночасно стимулюють жирну Т-зону до виробництва ще більшої кількості себуму. Нехай ваша рука завжди тягнеться до ніжного водорозчинного засобу: це може бути гель або крем – не важливо, головне, щоб продукт ефективно видаляв макіяж і забруднення, не залишаючи при цьому ефекту стягнутості.

3. Умивання теплою водою

Гаряча вода руйнує гідроліпідний шар шкіри, що призводить не тільки до ослаблення захисту, але і викликає свербіж, і навіть лущення. Вода кімнатної температури – те, що треба. А після вмивання потрібно обов’язково нанести на обличчя зволожуючу сироватку: на відміну від крему вона підходить для всіх ділянок обличчя (головне, щоб на ній не було написано «для сухої шкіри»).

4. Тонізуючі засоби

У жирної і сухої шкіри різні pH-баланси, їх необхідно вирівнювати для підтримки балансу, а використання тоніка, після вмивання – великий крок на шляху до цієї мети. Просто переконайтеся, що ваш засіб не містить спирту, а, значить, не сушить шкіру або не стимулює більш активну роботу сальних залоз.

5. Відлущення

Робіть легкий пілінг не рідше двох разів на тиждень. Ви можете правильно очищати і зволожувати шкіру, але якщо не відлущувати омертвілі частинки, вона буде виглядати тьмяною і втомленою. Цей міні-ритуал допоможе запобігти закупорюванню пор і появі висипань. Деякі дерматологи радять використовувати м’який скраб навіть чотири рази в тиждень, щоб видалити шкірне сало, омертвілі клітини і глибокі забруднення.

6. Використовуйте SPF

Це правило догляду за шкірою відноситься до всіх без винятку, але саме для змішаного типу шкіри потрібні сонцезахисні креми. Тоді висипання на T-зоні обійдуть вас стороною. Якщо вам все-таки здається, що традиційний санскрін додає блиску там, де без нього цілком можна було б обійтися, зверніть увагу на мінеральні фільтри.

7. Підключіть глиняні маски

Не забувайте про маски на основі глини. Уже рік триває їх світова б’юті-експансія, яка однозначно йде на користь нашій шкірі. Будь то бентонітова глина, яка складається з мінералів (залізо, натрій, кальцій, калій і магній, або французька зелена глина, що містить магній і інші мінерали рослинного походження – вони відмінно підійдуть для Т-зони: очистять пори, поглинуть надлишки себуму, знімуть роздратування. Але діяти потрібно за принципом мультимаскінга (оскільки глина все-таки і сушить), використовуючи для інших ділянок обличчя зволожуючі або живильні маски.

8. Додайте вітамін А

Оскільки вітамін А є потужним антиоксидантом, який допомагає боротися з вільними радикалами і бактеріями, то акне стає все важче розвиватися і пробиватися назовні. Крім того, вітамін А допомагає прискорити процес оновлення клітин. Після відлущування і видалення відмерлих частинок молоді клітини швидше піднімаються наверх, і шкіра стає сяючою і здоровою. Шукайте на етикетках такі інгредієнти, як ретинол або третиноїн – вони і є різновидами такого потрібного вітаміну А.

Поділись


Новини партнерів