6 компонентів в складі крему, які можуть практично все

Сьогодні вони знаходяться на вершині хіт-параду ефективності і обов’язково повинні бути у вашій косметиці.

Ми всі любимо сенсації, але дуже часто вони виявляються метеликами-одноденками. Більшість «скоростиглих» відкриттів не проходять випробування часом і, відігравши гучну прем’єру, злегка пошумівши, давши надію, врешті-решт, обдуривши очікування, благополучно йдуть у небуття. Поява зміїної отрути або равликового слизу зовсім не означає, що вони повинні повністю замінити перевірені часом інгредієнти.

Ось 6 «зіркових» інгредієнтів: від ретинолу до генового вітаміну С, які, на одностайну думку експертів, дійсно працюють. Їх наявність в складі крему або сироватки гарантують (без жодного перебільшення) ефективність продукту.

Найцінніший вітамін: ніацинамід

Взаємозв’язок між вітаміном B3 і шкірою встановили ще в ранніх 1900-х, коли було помічено, що дієтичний дефіцит цього вітаміну призводить, крім усього іншого, до серйозного подразнення шкіри. Після цього з’явилася значна стопка наукових досліджень, і ніацинамід (форма вітаміну B3) тепер вважається унікальним багатогранним борцем з віковими змінами шкіри.

«Спочатку ми використовували ніацинамід завдяки його захисним і зволожуючим властивостям, але сьогодні ми знаємо, що це попередник коензимів, які керують основним метаболізмом клітини», ─ каже професор Массачусетського університету Фрауке Нойзер Олай. Це означає, що коли ви за допомогою крему додаєте ніацинамід до більш старіших клітин шкіри, то вони піднімають свій енергетичний рівень і виробляють більше колагену, працюючи так, як вони працювали в молодості». Більш того недавно було доведено, що ніацинамід покращує мікроциркуляцію в шкірі, а також підвищує гнучкість тканин, цілком успішно перешкоджає гіперпігментації і нейтралізує почервоніння, надаючи протизапальну дію.

Гідрогерой: сквалан

До 2011 року, коли компанія Аmyris відкрила екологічну версію сквалану, виведену з цукрової тростини, розробники вбивали акул і обдирали оливкові дерева, щоб добути цей ультразволожуючий інгредієнт. Сквалан з цукрової тростини ─ похідна сквалена, який також є природним компонентом шкіри людини.

«Сквалеон ─ це те, з чим ми народилися», ─ каже Керолайн Хедфілд, старший віце-президент по особистій гігієні в Amyris, компанії, яка тепер постачає «матеріал» більш ніж 400 косметичним брендам. Він знаходиться в другому шарі нашої дерми, в себумі, і навколо нього, і саме тому у маленьких дітей і немовлят така зволожена, м’яка і сяюча шкіра. Але його кількість з часом зменшується. Насправді, значна частина зникає вже до двадцяти років. Здатність сквалану поповнювати цю внутрішню гідратацію ─ одна з його візитних карток. Інший талант – вміння транспортувати активні речовини туди, куди нам треба. Сквалан охоче сприймається шкірою через свою подібність з себумом, що і створює ідеальну базу доставки: ви кладете в нього всі корисні інгредієнти, і він провозить їх в глибокі шари шкіри. Як і більшість масел, його можна використовувати всюди, від волосся до кутикули, »─ каже Хедфілд.

Ключ до колагену: вітамін С

«Я думаю, що вітамін С, можна назвати «антивіковим інгредієнтом номер один усіх часів і народів », ─ каже лондонський дерматолог Денніс Гросс. Це єдиний інгредієнт, який і стимулює клітини фіброцитів для того, щоб відтворювати колаген, і захищає колаген, який у вас вже є, діючи як антиоксидант». Цього вже достатньо, щоб насолоджуватися заслуженою славою, але вітамін C також чемпіон в відбілюванні, завдяки своїй здатності руйнувати меланін. Незважаючи на настільки видатні характеристики, «домовитися» з ним було не так-то просто. Наш герой легко втрачає активність при впливі світла і повітря, а його найзагальніша форма ─ аскорбінова кислота ─ водорозчинна (вона відкидається компонентами ліпідного шару шкіри). Новітні склади перемогли всі ці проблеми, включаючи останню. Тепер в формулах кремів і сироваток використовується форма вітаміну С на масляній основі. Подібна технологія змушує його проникати в ліпідну фазу, в яку спочатку він потрапити не міг.

Дерматолог Ніколас Перрікон, доктор медичних наук, який проводить дослідження з вітаміну С з кінця 80-х років, каже, що з жиророзчинним вітаміном С ми можемо підібратися до всіх частин клітин, включаючи її найбільш вразливу частину – плазмову мембрану. Ми також можемо впровадити набагато більш високі рівні вітаміну C в шкіру, що дає можливість швидко знімати запалення і активізувати процеси побудови колагену і еластину». Сьогодні вчені відкрили ще оду важливу і корисну річ: навіть найбільш передові препарати з вітаміном C можуть зіпсуватися від сонячного впливу. Так що баночка або флакон, в якому він знаходиться, обов’язково повинні бути матовими або тонованими, а також мати обмежувач потрапляння повітря (розподілятися піпеткою, або помпою).

Незамінний антиоксидант: зелений чай

Під впливом повітря шкіра відчуває окислювальний стрес: руйнуються стійкі зв’язки і починається процес старіння. У листі зеленого чаю міститься безліч протиокислюваних поліфенолів, що робить рослину справжньою електростанцією, яка захищає від сонячних ушкоджень і блокує ензими, що руйнують колаген та еластин. На цьому магія зеленого чаю не закінчується: він так само перешкоджає надмірному виробництву себуму, знищує в зародку запалення і накопичення бактерій на шкірі, пошкодженій від акне. А зовсім недавно було доведено його «довгограючий» ефект.

«Вчені з’ясували, що в зеленому чаї міститься щось схоже на про-оксиданти, які до певної міри обманюють клітину, змушуючи її думати, що вона вже знаходиться під окислювальним стресом», ─ каже Перрікон. Це перемикає ген, який займається внутрішньою обороною, і він змушує клітини випускати захисні ензими. Виходить така маленька місцева фабрика по самоомолодженню».

Додаткове сяйво шкіри: ретинол

Скільки разів ви чули про те, що ретинол ─ «золотий антивіковий- стандарт» дерматологів? Це правда. Для такої заяви є вагома підстава. «Похідна вітаміну А – як ретиноєва кислота, так і її менш потужна версія OTC, яку організм перетворює в ретиноєву кислоту – працює через рецептори на поверхні клітини, допомагаючи прискорити оборот клітинного циклу», ─ каже Мішель Ноель, відомий французький дерматолог. В результаті покращується текстура шкіри, зменшується гіперпігментація і розмір пор. Ретинол ─ майстер відновлення поверхні шкіри. Але оскільки він може дратувати тканини, то косметичні бренди до сих пір продовжують винаходити все більш м’які способи застосування цього унікального інгредієнта: використовують нові масляні склади, вивчають його взаємодію з зволожуючими ліпідами і заспокійливими рослинними компонентами».

Доктор Деніс Гросс наприклад, нещодавно представив свою «розгладжуючу шкірку»: абсолютно нову концепцію, в якій ретинол поєднується з протизапальним антиоксидантом феруловою кислотою, і все це для того, щоб стимулювати оновлення клітин два рази в тиждень.

Неперевершений ущільнювач: гіалуронова кислота

Гіалуронова кислота ─ це приголомшлива «амортизуюча» речовина, яка знаходиться у нас у всьому тілі, підтримуючи гнучкість суглобів і пружність шкіри. Як і багато іншого, з часом вона неминуче убуває. «По суті це, як сестра колагену», ─ каже Деніс Гросс. Але в той час, як вироблення колагену стимулювати можна, виробництво власної гіалуронової кислоти налагодити не можна. Єдиний вихід – регулярно поповнювати її запаси ззовні».

Дерматологи люблять гіалуронову кислоту, тому що вона допомагає тканинам утримувати воду, а значить, гарантує глибоке зволоження і хорошу наповненість тканин (вона працює, як ін’єкційний заповнювач, але в інших дозах і формах). До недавнього часу серйозним недоліком гіалуронової кислоти вважалося те, що вона була занадто великою молекулою і відповідно проникнути хоч куди-небудь, крім поверхневого шару шкіри, не могла. Сяйво, гладкість – будь ласка. Але ущільнити тканини зсередини – ніяк, тільки за допомогою ін’єкцій.

Вчені, на щастя, розібралися з розміром і формою молекул. Нові формули проникають набагато глибше і служать довше, ніж раніше. Доктор Гросс використовує інкапсульовані молекули, які «спускаються в нижню частину дерми, а потім поширюють зволожуючий вміст по всій товщині шкіри». Так, в сироватці HA5 (SkinMedica) міститься п’ять різних за вагою молекул гіалуронової кислоти, які повільно розчиняються в шкірі, підтримуючи оптимальний рівень зволоження протягом 8 годин. Незважаючи на те, що все так прекрасно, все-таки не варто забувати, що гіалуронова кислота є таким винятковим магнітом води, що може діяти і в зворотному напрямку – витягати вологу з шкіри, якщо ви перебуваєте в дуже сухому середовищі.

Поділись


Новини партнерів