Ефірна олія лаванди для догляду за шкірою

Якщо у вашому помешканні досі немає ефірної олії лаванди, настав час це виправити. Ми поділимося з вами корисними порадами, які переконають вас одразу бігти до магазину, адже ефірна олія лаванди – це надто корисний засіб, щоб не скористатися його перевагами.

Ефірна олія лаванди та її неймовірні властивості

Коли ви чуєте слово “лаванда”, то у пам’яті, мабуть, виринає образ неймовірно красивих французьких полів, забарвлених у насичений фіолетовий колір. Ця дика рослина з яскраво-фіолетовим цвітом є дуже популярною на узбережжі Середземного моря, а також у деяких частинах Африки, Азії та Індії. Лаванда росте на сухих полях та пагорбах і дуже любить сонце.

Лаванда багата на вміст ефірних олій, кислот, кумаринів, таніну та сапоніну (міститься виключно у лавандовому цвіті). З цієї рослини можна виготовити неймовірно корисний екстракт, який має назву “ефірна олія лаванди”.

Корисний вплив лаванди на здоров’я людини

ефірна олія лаванди для здоров'я людини

Лаванда володіє такими лікувальними властивостями:

  • Однією з головних переваг лаванди є її потужні пом’якшувальні властивості, які відомі у всьому світі ще з давніх часів. Уперше лаванду почали додавати до води під час прийняття ванни з метою релаксації ще у Древньому Римі. Ефірна олія лаванди ефективно бореться з надмірною нервозністю, безсонням, стресом та іншими поширеними розладами.
  • Лаванда володіє антисептичними властивостями, завдяки яким її можна використовувати для дезінфекції та зменшення болю при будь-яких порізах, опіках, укусах та синцях.
  • Оскільки лаванда є натуральним антибактеріальним та противірусним засобом, її часто рекомендують використовувати для профілактики та лікування таких захворювань дихальних шляхів, як ларингіт, фарингіт та тонзиліт, а також при інфекційних процесах у статевих органах.
  • Лаванда покращує стан шкіри при псоріазі та екземі. Вона допомагає знімати запальний процес та зупиняє свербіж.
  • Засоби на основі лаванди покращують травлення та заспокоюють нерви, які негативно впливають на апетит та роботу травної системи.
  • Завдяки своїм потужним протизапальним та пом’якшувальним властивостям ефірна олія лаванди ефективно знімає неприємні больові відчуття.
  • Лаванда допомагає людям перебороти закачування.
  • За умови регулярного використання засобів з лавандою можна суттєво знизити рівень кров’яного тиску та позбутися гіпертонії.
  • Лаванду можна застосовувати для профілактики випадіння волосся.

Ефірна олія лаванди та інші рослинні екстракти

В ефірній олії лаванди містяться усі корисні властивості рослини та її неймовірний аромат у концентрованому вигляді. Її виготовляють шляхом дистиляції за допомогою спеціального приладу, який так і називається – дистилятор.

Звісно, через складну технологію виготовлення та відсутність спеціального обладнання у домашніх умовах вам не вдасться виготовити ефірну олію лаванди. Проте ви можете придбати цей засіб за доступною ціною у будь-якій аптеці або магазині з рослинною косметикою.

Які ж екстракти можна приготувати у домашніх умовах?

  • Олія, настояна на лаванді (на основі оливкової або мигдальної олії). Готують цей засіб у таких пропорціях: 1 частина ефірної олії лаванди на 10 частин іншої рослинної олії. Влийте обидва засоби у скляну банку та покладіть її на сонце. Час від часу засіб потрібно струшувати, щоб на дні не збирався осад.
  • Спирт, настояний на лаванді. Наповніть скляну посудину сушеним цвітом лаванди та залийте його етиловим спиртом. Залиште засіб для настоювання на один тиждень.
  • Концентрований чай з сушеним цвітом лаванди. Цей засіб є одним з найпростіших та найпоширеніших способів використання лаванди. У концентрованому вигляді лаванду можна використовувати для приготування заспокійливого чаю, ванночок для ніг, бомбочок для ванни та навіть ополіскувача для ротової порожнини.

Засоби на основі лаванди для покращення самопочуття

засоби на основі ефірної олії лаванди від безсоння

Є чимало способів використання лаванди для покращення самопочуття. Ми пропонуємо кілька найефективніших:

  • Для приготування заспокійливого чаю, який заспокоює нерви та допомагає боротися з безсонням.
  • Для виготовлення ополіскувача для ротової порожнини, оскільки ефірна олія лаванди знімає запальний процес у верхній частині дихальної системи людини.
  • Для заспокійливого масажу, адже лаванда володіє здатністю розслабляти м’язи та знімати стрес.
  • Для розтирання. Спирт, настояний на лаванді, допомагає зменшити неприємні відчуття при ревматоїдному артриті, мігрені та защемленні м’язів шиї, а також усунути біль у верхніх та нижніх кінцівках.

Ефірна олія лаванди для догляду за шкірою та волоссям

Одним із найкращих і водночас найпростіших способів використання цієї рослини є додавання кількох крапель ефірної олії лаванди до звичних засобів для догляду за волоссям та шкірою.

  • Лосьйон для обличчя та тіла: Якщо ви додасте олію лаванди до цього засобу, то зробите його ефективним помічником для зменшення напруги, зменшення дрібних вад шкіри та стимуляції процесу відновлення клітин.
  • Шампунь: додайте кілька крапель ефірної олії лаванди до свого звичного шампуню, і ви отримаєте ефективний та безпечний засіб для боротьби з лупою.

Можна змішувати екстракт лаванди й з іншими косметичними засобами, адже ефірна олія цієї рослини має здатність підсилювати корисні властивості інших натуральних компонентів.

Лаванда для догляду за домівкою

ефірна олія лаванди для очищення оселі

Ефірну олію лаванди можна додавати не лише до косметики, але й до засобів для очищення оселі, а саме до мийних засобів, кондиціонерів для тканин, освіжальних спреїв та засобів для прибирання у ванній кімнаті та туалеті. Ефірна олія лаванди не лише додасть мийним засобам неймовірного аромату, але й допоможе вирішити деякі проблеми:

  • Лаванда відлякує комах.
  • Ефірна олія лаванди зробить атмосферу в оселі затишною та комфортною.
  • Засоби на основі лаванди допоможуть вивести блохи у ваших домашніх улюбленців.

Помістивши цвіт лаванди у маленькі пакетики, ви зможете виготовити натуральні ароматизовані засоби, які можна помістити у шафу або комод для одягу.

За таким самим методом можна зробити й великі пакети з лавандовим цвітом. Їх можна використовувати як натуральну грілку. Поклавши таку грілку під шию на ніч, ви забудете про безсоння та спокійно спатимете аж до ранку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів